Rok 2010

Tak to wszystko się zaczęło

Nasza historia związana ze zdrowym odżywaniem rozpoczęła się dokładnie w 2010 roku. Do tego czasu nasze życie wyglądało normalnie. Kupowaliśmy żywność, która była dostępna w danym okresie w sklepach czy na bazarach. Piekliśmy chleby ze zwykłej mąki pszennej, jedliśmy też warzywa jak później się okazało, że są na sztucznych nawozach, opryskane różnymi preparatami chemicznymi. Nie mając wiedzy, że to nam szkodzi.

 

W tym czasie pojawiły się poważne problemy ze zdrowiem. Zaczęliśmy szukać wielu z możliwych sposobów na szybki powrót do zdrowia. Rozmawiając z wieloma lekarzami najczęściej słyszeliśmy, że powinniśmy powoli przyzwyczajać się do takiego stanu zdrowia, że to choroby dziedziczne i tego nie da się zmienić.

 

Szukając dalej rozwiązania problemu, natrafiliśmy w końcu na właściwą osobę – lekarza, który uświadomił nam, że problemy ze zdrowiem biorą się przede wszystkim z niezdrowego pożywienia. Ten człowiek nauczył nas, że kluczem do zdrowia jest właściwe odżywianie. To jak się czujemy i jak funkcjonujemy, zależy od prawidłowego odżywiania organizmu każdego dnia.

Historia

Zmiana trybu żywienia

No i zaczęło się wielkie poszukiwanie zdrowej żywności. Tym razem u rolników. Mijały dni i tygodnie, ale stan zdrowia nie ulegał poprawie. Jak później okazało się, że lokalni rolnicy również stosują różnego rodzaju opryski, a w naszym przypadku surowiec musi być czysty.

 

Zgłębiając wiedzę, doszliśmy do wniosku, że sami możemy wyprodukować sobie żywność. Mamy to szczęście, że mieszkamy w czystym regionie Podkarpacia, w niewielkiej miejscowości i do tego dysponowaliśmy kawałkiem pola pod uprawę. Postanowiliśmy sami założyć gospodarstwo ekologiczne, aby mieć pełną kontrolę nad całym procesem produkcji żywności, którą spożywamy.

 

Na tamten czas nasze uprawy zajmowały powierzchnię około 2 hektarów. Na początek zakupiliśmy orkisz – odmianę o nazwie Schwabenkorn. Po pierwszych zbiorach zastanawialiśmy się jak prawidłowo obłuszczyć ziarno. Najprostszą i jednocześnie najbardziej skuteczną metoda okazały się cepy – narzędzie używane jeszcze przez naszych rodziców i dziadków. Orkisz jest zbożem bardzo wymagającym podczas łuszczenia. Początkowo oczyszczaliśmy ziarna od plew ręcznie, używając dużego sita – przetaka.

 

Zmiana stylu życia i wytwarzana samodzielnie żywność przyniosła niespodziewanie dobry rezultat. Stan zdrowia uległ znacznej poprawie, a choroby, które nam wcześniej doskwierały cofały się, co było widoczne w wynikach badań. Zdrowie było dla nas największą nagrodą za ciężką pracę.

Profesjonalizm zrodzony z pasji

Nasza praca daje efekty

Nasza praca szybko została wynagrodzona świetnym efektem. Uzyskany makaron i chleb na zakwasie był wyśmienity w smaku. Jeszcze bardziej cieszył fakt, że stworzyliśmy produkt całkowicie od zera, uczestnicząc w każdym etapie jego powstawania i obróbki.

 

W kolejnych latach postanowiliśmy rozszerzyć swoje uprawy i zasialiśmy ziarno samopszy, płaskurki i żyto krzyca. Zaczęliśmy rozwijać gospodarstwo o zwierzęta. Hodowla kur, kaczek, perliczek, królików i kóz – naszych ulubionych zwierząt, cieszyła nas coraz bardziej.

 

Ciężka praca i cierpliwość wkładana w utrzymanie gospodarstwa na najwyższym poziomie przyniosła niesamowity rezultat. Dziś jesteśmy znani w coraz szerszej grupie ludzi, którzy poszukują zdrowej ekologicznej żywności. Naszą pracę cenią osoby, poszukujące ŻYWNOŚCI WYSOKIEJ JAKOŚCI.

Potwierdzenie jakości 

Nagroda Rolnik Roku 2020

Nasze gospodarstwo rozwija się z roku na rok. Zakupiliśmy więcej ziemi uprawnej, ciągle inwestujemy w nowoczesne, bardziej wydajne maszyny do prac polowych i do obróbki zbóż.

 

Obecnie uprawiamy ponad 30 hektarów wyłącznie na oborniku, czyli bez sztucznych nawozów i oprysków. Sukcesywnie, każdego roku powiększamy nasze gospodarstwo, tworząc na nim nowe surowce.

 

Oprócz zbóż, z naszych roślin i owoców uzyskujemy soki, wytwarzamy syropy i octy. Uprawiamy także zioła, które świetnie sprawdzają się do poprawy i wzmocnienia odporności potrzebnej szczególnie w obecnych czasach.

 

Naszą dumą i jednocześnie perełką jest makaron o nazwie “Orkiszowa kluska krojona”. 16 listopada 2018 roku, został on wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, w kategorii “Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim”, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Nasze produkty regularnie goszczą na targach żywności Bio i Eko. Na swoim koncie mamy sporo nagród i wyróżnień, co jest potwierdzeniem wytwarzania żywności najwyższej jakości. W roku 2020 otrzymaliśmy nagrodę Rolnik Roku województwa podkarpackiego.

 

Dziś mamy to o co walczyliśmy, rozpoczynając naszą przygodę z żywnością ekologiczną. Dzięki naszej pracy i dbaniu o czystość upraw, nasza rodzina jest zdrowa. Mamy więcej energii i siły do pracy każdego dnia. Jesteśmy radośni i pogodni. Cieszymy się każdą chwilą, a wykonana praca i uznanie ludzi napawa nas dumą. Wiemy, że wybraliśmy najlepszą drogę do zdrowia.

 

Barbara i Mariusz Gumienny