CategoriesPrzepisy

Pizza z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi

Składniki na dwie pizze:

– 220g wody
– mała łyżeczka cukru trzcinowego
– 20g świeżych drożdży

 

Wymieszać do uzyskania jednolitej struktury.

– 400g ekologicznej białej mąki z płaskurki
– 35g oliwy z oliwek
– mała łyżeczka soli himalajskiej

 

Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części – wystarcza na dwie pizze.

Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

– 150g sera gorgonzola 
– cztery gruszki
– garść orzechów włoskich

 

Po uformowaniu kształtu pizzy, rozdrobniony ser gorgonzola nałożyć na całość.
Następnie na jedną pizzę rozsypać pokrojone dwie gruszki. Dwie pozostałe gruszki na drugą.

Włożyć do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika.

Piec 10 minut. Po wyciągnięciu posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

Smacznego!